Ако планувате изкачване на най-високия връх в Словения, в тази статия ще намерите цялата необходима информация за това: от описание на  маршрутите до това какво трябва да носите в раницата си.

Връх Триглав е висок 2864 м.н.в., намира се в сърцето на Юлийските Алпи и е най-популярният връх в Словения. Освен че е най-високият в страната, той се е превърнал и в национален символ. Съществува поговорка, че всеки „истински“ словенец трябва поне веднъж в живота си да осъществи изкачване на Триглав.

Върхът е пленителен не само за словенците, а и за множеството чуждестранни  туристи, които посещават страната. През последните години придобива все по-голяма популярност и сред българските планинари. Съчетанието от красива природа и шеметни гледки прави изкачването му истинско приключение за тялото и наслада за душата.

Юлийските Алпи

 

Върхът се намира в Национален парк Триглав. От столицата Любляна до парка отнема по-малко от 2 часа път с кола. От София разстоянието е около 1000 км, като по-голямата част е по магистрали и се изминава за около 14 часа. Пътят минава през Сърбия (Белград) и Хърватска (Загреб). Магистралите в двете държави са платени и таксите се заплащат на съответните магистрални пунктове. За Словения е необходимо да си закупите винетка.

   1. Колко трудно е изкачването на вр. Триглав?

Изкачването на върха е със „средна трудност“. Не е много техничен, но има стръмни и въздушни участъци над пропасти, което предполага употребата на алпийско въже или комплект за виа-ферата. Може да се сравни с изкачване на връх Вихрен по Джамджиев ръб през лятото: преходът е малко по-дълъг, денивелацията за изкачване малко повече, а стръмните и въздушни участъци са с по-голяма наситеност.

По пътеката за изкачване на Триглав през долината Vrata

Много хора се чудят дали върхът е подходящ за деца: подходящ е за деца над 10 години в добро физическо състояние – да могат да вървят в продължение на 6 часа.

Независимо от това кой път за изкачване ще изберете, важно е да сте в добра физическа форма и да нямате страх от височини. Правилната екипировка също е важна за безопасно изкачване(и слизане).

   2. Маршрутите за изкачване на Триглав. Кой маршрут да изберем?

Върхът е заобиколен от дълбоки долини и може да бъде изкачен по няколко различни маршрута. За повечето от тях са необходими 2 дни и нощувка в някоя от хижите.

Любопитна туристка в Национален парк Триглав

 

Като най-популярни са се наложили 4 маршрута:

      1. Изкачване на Триглав през долината Krma

Това е най-лесният и най-популярен маршрут за изкачване на върха. Той е с най-малко технически трудности и поради това често се използва и за зимни изкачвания. Пътят минава през 400-метрова виа ферата (пътека обезопасена с метално въже и екипирана с метални стълби на места) на финалните участъци към върхa.

Долината Krma е във вътрешността на Национален парк Триглав. Намира се на юг от селцето Mojstrana.

 Накратко: Продължителност – 2 дни. Може да се изкачи и за един ден, но само от планинари в много добра кондиция – преходът ще отнеме около 14 часа с над 1500 метра денивелация.

      2. Изкачване на Триглав от долината Vrata

Това е най-техничният от популярните маршрути. Ще трябва да преминете през една от 3-те виа-ферати. Всяка от тях е с различна трудност (най-популярни са маршрутите Tominšek и Prag).

Може да е трудно, но всяко усилие без съмнение си заслужава на 100%. Пътят е наситен със спиращи дъха гледки към една от най-красивите словенски долини.

Пътеката за изкачване на Триглав през долината Vrata е въздушна и наситена с шеметни гледки

Долината Vrata се разпростира от селцето Mojstrana до подножието на внушителната Северна стена на Триглав. Стартовата точка за изкачване е хижата Aljazev Dom hut (1015 м.н.в.)

 Накратко: Продължителност – 2 дни. Може да се изкачи и за един ден, но само от планинари в много добра кондиция – преходът ще отнеме около 16 часа с над 1800 метра денивелация. Препоръчва се за опитни планинари.

 Ако желаете да изкачите Триглав по този спиращ дъха маршрут с опитен планински водач – можете да се запишете тук.

 Гарантирано вълнуващо преживяване и пълна безопасност.

      3. Изкачване на Триглав от Blato Meadow (Седемте езера)

Това е най-дългият път към върха, но също така е и много красив. Маршрутът започва от Blato Meadow, над езерото Bohinj, една от топ-турситическите дестинации в Словения. Изкачването минава през ливади и скали през долина известна като Седемте езера. На финалният участък към върха отново има виа-ферата.

Национален парк Триглав

 Накратко: Продължителност – 2 дни. Препоръчва се за планинари, които обичат да ходят дълго – целият преход отнема над 20 часа.

      4. Изкачване на Триглав от долината Zadnjica

Това е дълъг маршрут, започващ от селцето Trenta. По време на първите 5 часа, пътеката минава през т.нар. „muletiera”, която е била изградена по времето на Първата Световна Война.

Маршрутът е подходящ за средно подготвени планинари. Все пак не трябва да имате страх от височини, защото финалните уастъци към върха са доста въздушни и се налага употребата на фиксирано въже.

 Накратко: Продължителност – 2 дни. Целият преход отнема над 10 часа.. Препоръчва се за планинари с интерес към историята.

   3. Възможно ли е да изкачим вр. Триглав за един ден?

 Да, възможно е върхът да бъде изкачен в рамките на един ден, но само ако сте опитни планинари в много добра физическа форма. Цялото изкачване предполага към 2000 метра денивелация. По петобалната скала за издръжливост, еднодневното изкачване е от 5-та степен. Най-подходящи за еднодневни изкачвания са маршрутите през долините Krma или Vrata.

Жажда за живот
   4. Кои са най-подходящите хижи за нощувка при изкачване на Триглав?

Изкачването на вр. Триглав е предизвикателство, което в повечето случаи изисква 2 дни. За щастие, в района има няколко добри хижи, в които да пренощувате и „презаредите батериите“ за финалното изкачване към върха. Важно е да направите предварително резервация.

      1. Хижа Triglavski dom na Kredarici (хижа Triglav)

Това е най-високо разположената хижа в Словения. Намира се на платото Kradrica на 2515 м.н.в.. Също така е и най-посещаваната хижа в Словения. Разполага с 350 места за спане и ресторант с храна и напитки. Няма течаща вода, но можете да си закупите бутилирана. Отворена е целогодишно.

Маршрутът за изкачване на Триглав, гледан от хижа Триглав

      2. Dom Planika Pod Triglavom (хижа Planika)

Тази хижа е разположена на южния склон на вр. Триглав, и отстои само на час и половина от върха. Разполага със 140 места и е отворена от юни до септември.

      3. Trzaska koca na Dolicu (хижа Dolic)

Малка хижа с 80 места за спане. Намира се в красива местност над долината Trenta. Идеална е ако се изкачвате по маршрута от долината Zadnjica. Отворена е от юни до септември.

   5. Къде да нощуваме преди и(или) след изкачване на Триглав?

Словения е популярна туристическа дестинация и предлага множество възможности за настаняване. Опъването на палатка извън обозначените места е незаконно. Палаткуването в границите на националните паркове е строго забранено.

В близост до вр. Триглав са:

      1. Курорта Kranjska Gora

Намира се в близост до границата с Австрия и Италия. Прекрасно място за семейства и деца. От нея до селцето Mojstrana има изградена прекрасна велоалея.

      2. Градчето Bled край едноименното езеро.

Едно от най-очарователните градчета в Словения, заобиколено от върховете на Юлийските Алпи, разположено на брега на живописно езеро. В езерото се намира известният остров с крепост, до който можете да се разходите с лодка.

Езерото Блед е приятно място за разходка преди или след изкачване на Триглав

      3. Град Bohinj

Това планинско градче в сърцето на Националния парк, на брега на едноименното езеро е чудесна начална точка за изкачване на върха по маршрута през 7-те езера. По-малко популярно е от другите градчета, но предлага прекрасни възможности за най-разнообразни активности – каньонинг, парапланеризъм…

      4. Град Bovec

От другата страна на Юлийските Алпи, близо до границата с Италия е разположен малък планински рай. Тюркоазените води на река Соча са световна атракция и предлагат възможности за разнообразни водни приключения – рафтинг, каяк…Има и невероятен маршрут за пешеходен туризъм край реката. Градът е добра стартова точка за изкачване по маршрута през долината Zadnjica.

   6. Кога е най-подходящият период за изкачване на Триглав?

Подходящо време за изкачване на върха е през сухия сезон – месеците от юни до септември. Най-добрият период е в края на юни-началото на юли. Тогава има най-малко туристи, а планината е изпъстрена с безброй красиви цветя. От август до септември е най-натовареният период. През уикендите повече от 2000 планинари се отправят към върха.

Цветя сред камънака на Национален парк Триглав

Зимното изкачване на върха е само за планинари с богат опит в зимната планина. Склоновете са стръмни и в съчетание с голямото количество сняг предполагат много обективни опасности. Ако все пак сте решили да се отправите към върха през зимата, избягвайте месеците януари и февруари, тъй като тогава планината е най-сурова.

 Независимо от сезона, винаги проверявайте и се съобразявайте с прогнозата за времето. Ако ви застигне буря на неподходящо място, можете да се окажете в изключително сложна и застрашаваща ситуация.

   7. Какво екипировка ми е необходима за изкачване на Триглав?

Ето списък с препоръчителната екипировка за изкачване на върха през летния сезон:

 Специална екипировка: алпийска каска, алпийска седалка, въже, сет за виа ферата. Ако сте си наели водач, тази екипировка може да бъде предоставена от него.

 Дрехи: Яке и панталони за дъжд (най-добре е да са от дишаща материя – Gore-Tex или аналогични), полар, ръкавици (винаги има вероятност да стане много студено и да имате нужда от тях за да се държите за металните въжета), топла шапка и шапка за слънце, слънчеви очила, стабилни планинарски обувки

 Други: челник, слънцезащитен крем, щеки, фотоапарат, енергийни барчета, вода, карта за членство в планински клуб( с нея получавате отстъпка в хижите).

Всичко това се събира в раница от 30-35 литра. Задължително е раницата ви да е лека и да носите само най-необходимите неща, за да се насладите изцяло на преживяването.

   8. Защо да изкачим вр. Триглав с планински водач?

Изкачването на вр. Триглав е технично и дълго. Водачът ще ви осигури безопасност и прекрасна възможност да се насладите на заобикалящата красота. Опитният водач познава перфектно терена, знае как да избегне опасни ситуации и може да реагира в случай на извънредна ситуация. Ако не се чувствате достатъчно подготвени, това е най-добрата опция. Препоръчителната група при лятно изкачване е максимум 3-4 души на всеки водач, а при зимно максимум 2 души на водач.

Слизане към хижа Триглав след изкачване на Триглав
   9. Северната стена на вр. Триглав?

Едно от нещата, които правят Триглав толкова желан връх е неговата внушителна северна стена – една от най-големите стени в Източните Алпи. Гледан отдолу върхът изглежда непристъпен. Накратко словенците я наричат просто „Стената“.

Представлява огромен скален масив с височина 1000 метра и широчина 4000 метра. По нея са прокарани над 120 катерачни маршрута от най-различна категория на трудност. Зимно изкачване по стената е гордост за всеки алпинист, успял да го осъществи.

Слизане към долината Vrata след успешно изкачване на Триглав

 Ако желаете да се насладите изцяло на изкачването и да бъдете в пълна безопасност, можете да се запишете за изкачване с опитен планински водач тук.