Лек – маршрути, с продължителност между 4-6 часа на ден. Не предвижда продължителни и стръмни изкачвания и няма места, които да изискват техническа подготовка и средства. Не изискват предишен опит в планината.

Динамичен – маршрути с продължителност между 6-9 часа, които може да включват ходене по всякакви терени (пътеки, камъни, трева), но няма пасажи, които изискват техническа подготовка и средства. Може да включва преодоляване на значителна денивелация (до 1000 м). Подходящ за физически активни, не изисква предишен опит в планината.

Предизвикателен – маршрути, с продължителност между 6-9 часа, които включват ходене по всякакви терени и технични участъци дo 3-та категория на трудност по UIAA*, които изискват допълнителна осигуровка от страна на водачите ни, но не и предварителни умения от вас самите.

* Стръмни скални участъци, предлагащи изобилие от хватки и стъпки, но изискващи употреба на сила. Възможни са много варианти за преодоляване на всеки участък.
(Физическата невъзможност да преодолеете определени участъци може да бъде компенсирана от помощни действия на нашите водачи.)

Труден – маршрути с висока продължителност (7-10 часа), които обичайно преодоляват между 1000 и 1500 м положителна денивелация, техничните участъци са са по-дълги и ангажиращи, като могат да достигнат до 4-та категория на трудност по UIAA*

* Хватките и стъпките стават по-малко и по-малки. Изискват базисна подготовка и познаване на катерачни техники за преодоляване на скални форми като “винкели”, “камини”, “ръбове” и други.**
(Физическата невъзможност да преодолеете определени участъци може да бъде компенсирана от помощни действия на нашите водачи.)